top of page

I min tid som direktør for Nasjonalmuseet bidro jeg til å bygge opp en av Nord-Europas viktigste samlinger av den amerikanske kunstneren Louise Bourgeois (1911—2010). Verkene ble kjøpt av Sparebankstiftelsen DNB og ervervet i tett samarbeid med boet etter kunstneren.

 

Ved siden av Edvard Munchs hovedverk og samlingen av norsk gullaldermaleri (J. C. Dahl, P. Balke, H. Sohlberg, H. Backer), bidrar samlingen av fransk modernistisk maleri (Cezanne, Degas, Gauguin, Picasso, Braque) til å gjøre Nasjonalmuseet til et museum av internasjonal betydning. Samlingen av tysk ekspresjonistisk maleri, etablert de senere år i samarbeid med Sparebankstiftelsen DnB, er et nytt verdifullt bidrag til museets internasjonale attraksjonsverdi.

 

Museet har mange viktige verk av utenlandske kunstnere fra perioden 1980 og fremover, selv om de utelandske innslagene i perioder er spredt representert.

Samlingen av Louise Bourgeois skaper et nytt, vesentlig tyngdepunkt i denne internasjonale delen av samlingen. Som en viktig referanse for kunsten i hele etterkrigstiden var hun et nærliggende valg som satsningsområde for Nasjonalmuseet.

 

Bourgeois er også representert i Norge gjennom sitt monument på Steilneset i Vardø, til minne om hekseprosessene i Norge på 1600-tallet. Minnesmerket er et samarbeid mellom Bourgeois og den sveitsiske arkitekten Peter Zumthor.

 

Det første verket som ble ervervet er Celle VIII fra 1998, hovedverket i samlingen. Cellene er en gruppe store, omsluttende installasjoner som Bourgeois laget de siste to tiårene av sitt lange liv. De representerer en oppsummering av hennes kunstnerskap, men peker også tilbake til hus-motivet, som Bourgeois arbeidet helt siden hun begynte som kunstner på 1940-tallet.

De andre verkene er valgt ut for å skape et mest mulig helhetlig og variert uttrykk for Louise Bourgeois kunstnerskap:

He Disappeared Into Complete Silence fra 1947 -- det første verket Bourgeois stilte ut. Det er en grafisk serie med bilder og tekst med et underfundig, surrealistisk innhold.

Quarantina (1941) -- en mytisk stilisert og totem-aktig fremstilling av en menneskegruppe, fra en serie arbeider Bourgeois kalte Personages.

Fee couturiere (1963) en hvitmalt bronseskulptur som henger fra taket. Tittelen kan oversettes til noe i retning av "eventyraktig syerske".

Avenza (1968-69) er et hovedverk fra 1960-årene. Skulpturen har som mange av Bourgeois' verk et tydelig kroppslig og erotisk preg.

St. Sebastienne (1992)-- en særpreget, kvinnelig variant av det tradisjonelle kunsthistoriske motivet, en kristen martyr fra romertiden.

The Family (2007) -- en serie akvareller av manns- og kvinnefigurer i erotiske situasjoner.

 

LOUISE BOURGEOIS I NASJONALMUSEET

Louise Bourgeois:
Quarantania, 1947-1953

Malt bronse og rustfritt stål

204,5x68,6x68,6cm

Deponert i Nasjonalmuseet av Sparebankstiftelsen DNB

Copyright The Easton Foundation, BONO

Foto: Christopher Burke

Louise Bourgeois:
Avenza Revisited II, 1968-69

Bronse, sølvnitrat og pusset patina

130.8x104.1x191.8cm

Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design

Copyright The Easton Foundation, Licensed by BONO

Foto: Christopher Burke

Louise Bourgeois:

Fee Couturiere, 1963

Malt bronse, hengende verk

100.3x57.2x57.2cm

Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design

Copyright The Easton Foundation, licensed by BONO

Foto: Christopher Burke

bottom of page